- De renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) van afgelopen week kan zorgen voor een daling van variabele hypotheekrentes.
- Voor hypotheekrentes met een langere looptijd van 10 jaar of 20 jaar vast spelen ook andere factoren mee.
- Door de scherpe concurrentiestrijd kunnen geldverstrekkers het zich waarschijnlijk niet meer permitteren om de langlopende hypotheekrente verder te verlagen.
- Lees ook: Gemiddelde huizenprijs van €473.000 betalen met maximale hypotheek: zo hoog worden je maandlasten
De Europese Centrale bank (ECB) verlaagde afgelopen week opnieuw de beleidsrente en dat kan deels ook invloed hebben op de hypotheekmarkt. Vooral variabele hypotheekrentes worden hierdoor geraakt.
Vaste hypotheekrentes met looptijden van 10 jaar of 20 jaar reageren ook op andere factoren, zoals de ontwikkeling van rentes op kapitaalmarkten en de concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt.
In de grafiek hieronder met gemiddelde hypotheekrentes mét NHG-verzekering en zonder NHG, is te zien dat variabele hypotheekrentes gemiddeld genomen nog altijd hoger liggen dan hypotheekrentes die voor 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar of 30 jaar vaststaan.
Zo ligt de gemiddelde variabele hypotheekrente mét NHG-verzekering momenteel op 4,92 procent, terwijl het vergelijkbare tarief voor 10 jaar vast fors lager ligt op 3,56 procent.
Voor hypotheken zonder NHG liggen de gemiddelde tarieven voor variabel en 10 jaar vast op respectievelijk 5,38 procent en 4,39 procent.
In de grafiek is te zien dat gemiddelde hypotheekrentes in een jaar tijd in doorsnee met bijna 1 procentpunt zijn gedaald. Financieel intermediair Van Bruggen verwacht dat de gemiddelde variabele hypotheekrente in de komende zes weken nog eens 0,2 procentpunt tot 0,25 procentpunt gaat dalen.
Vaste hypotheekrentes stabiel: scherpe concurrentie drukt marges
Voor vaste hypotheekrentes rekent Van Bruggen daarentegen op een vrij stabiele ontwikkeling. Dat heeft met twee dingen te maken. Als je kijkt naar de ontwikkeling van de rente op de 10-jarige staatslening van Nederland, dan is die sinds augustus vrij stabiel rond de 2,5 procent. Deze rente is een belangrijk anker voor geldverstrekkers, omdat die een indicatie geeft over de kosten die ze zelf maken als ze financiering nodig hebben.
In de onderstaande grafiek is de 10-jaars staatsrente (oranje lijn) afgezet tegen de 10-jaars hypotheekrente. Daarbij zie je dat de blauwe lijn van de gemiddelde hypotheekrente mét NHG-verzekering de afgelopen weken is gedaald, terwijl de staatsrente stabiel bleef.
Volgens Van Bruggen impliceert dit dat de marges van geldverstrekkers op hypotheken zijn gedaald, omdat hun eigen leenkosten niet zijn meegezakt met de hypotheekrentes.
Door de stevige concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt hebben veel geldverstrekkers hypotheekrentes verlaagd en daarbij ingeleverd op de winstmarge. Van Bruggen verwacht dat hierbij de bodem wel zo'n beetje is bereikt. "Een verdere daling van de hypotheekrentes lijkt alleen mogelijk als ook de rentes op de financiële markten gaan dalen. Onze verwachting is dat de rentes op de financiële markten de komende tijd redelijk gelijk blijven", schrijft de intermediair in de nieuwsbrief van deze week.
Als langlopende hypotheekrentes de komende weken ook stabiel blijven, terwijl de variabele rente daalt, wordt het gat tussen de twee wel iets kleiner. Maar nog steeds is de variabele hypotheekrente fors hoger dan rentes met looptijden van 5 jaar tot 30 jaar vast.